Dom s átriami

Svahovitý pozemok s vystupmi s oboch náprotivných strán a obsiahle zadanie zo strany klienta vytvorili pomerne netradičné mantinely pre návrh rodinného domu. Ten má slúžiť manželom po odchode detí zo súčasného domu a sústrediť všetky želané funkcie tak, aby logicky nadväzovali, poskytovali komfort a maximalizovali prepojenie interiéru s exteriérom.

 

Lokalita: Bratislava, Staré mesto

Štúdia: 2020

Plocha: 518 m2

Klient: Súkromný

Hmotu sme osadili čo najbližšie k severnému vstupu na pozemok s cieľom maximálneho využitia záhrady a minimalizovania predpolia domu. Severná časť pozemku je osadená o jedno podlažie nižšie ako júžná strana a tak a logicky dostali všetky obytné miestnosti na prvé podlažie – v náväznosti na záhradu. Akcentovanie primárnej hodnoty prvého podlažia sme docielili aj architektonickým a materiálovým stvárnením hmôt. 

Ideou domu je vtiahnutie záhrady do jeho vnútra a tým aj eliminovanie tmavých častí dispozície. Toto sme dosiahli rozdelením hmoty dvomi preskelnými átriami. Orientácia plných a transparentných častí zabezpečuje dostatok presvetlenia a kontaktu s okolím bez straty súkromia vďaka vhodnej orientácií plných stien.

Dispozícia pracuje s pomerne veľkou plochou, ktorú sme rozčlenili do troch celkov : podzemné podlažie, ktoré slúži ako vstupné s garážou pre 3 osobné autá a technickým zázemím. Dva celky sa nachádzajú na prvom podlaží – južnú časť tvorí krídlo pre manželský pár so spálňou, šatníkom, master kúpeľnou v náväznosti na kuchyňu a obývačku. Severnú časť tohto podlažia tvoria izby hosťovského typu na prechodné ubytovanie detí a návštev. Tieto dve krídla sú oddelené komunikačným traktom akcentovaným dvoim átriami.

Hlavná obytná časť domu je akcentovaná nadvihnutím stropnej dosky nad úroveň severnej časti a vložením pásového okna. Toto celú hmotu odľahčuje a v interiéri vytvára netradičné momenty vnikania svetla do interiéru.